Një sistem ushqimor që mbron planetin
Bujqësia rigjeneruese po lëviz nga skajet në rrjedhën kryesore - duke sjellë premtime për përmirësimin e shëndetit të tokës, prodhime me cilësi më të mirë dhe emetime më të ulëta të gazeve serë.
14/12/2023
Në bujqësi, historia jonë e marrjes si të mirëqenë furnizimin me burime nga toka dhe uji ka filluar të sjellë rezultate të dukshme në mjedis. Fermerët po bëjnë thirrje për toka më të shëndetshme për të kultivuar kultura pjellore dhe konsumatorët po bëjnë thirrje për prodhime më cilësore. Ndërkohë, bota ka kthyer vëmendjen tek furnizimi me ujë.
Përgjigja është bujqësia rigjeneruese. Dhe tani, në një pikë kritike të historisë natyrore, ajo po kalon nga skajet në rrjedhën kryesore - duke sjellë premtime për përmirësimin e shëndetit të tokës, prodhime me cilësi më të mirë dhe emetime më të ulëta. Bujqësia rigjeneruese fokusohet në rehabilitimin e tokës përmes metodave të ndryshme. Megjithëse
Rezultati është përmirësimi i shëndetit të tokës dhe prodhimi i një cilësie më të lartë të kulturave ushqimore.
Ndryshimi në terren
E nxitur nga kërkesa e konsumatorit, bujqësia organike po kalon në rrjedhën kryesore. Praktikat e bujqësisë organike po marrin zhvillim dhe po demonstrojnë një normë të ndërlikuar rritjeje vjetore prej 5.5% (2020-26).
Në terren, fermerët po përdorin metoda që minimizojnë dëmtimin e tokës. Njëra prej tyre, bujqësia "pa punim", përdor një metodë të drejtpërdrejtë për të mbjellë të kulturat ushqimore në vend që të shqetësojë tokën. Bujqësia e papunuar do të jetë përgjegjëse për rigjenerimin e 204 milionë hektarëve tokë globalisht deri në vitin 2026.
Fermerët po përdorin gjithashtu kultura mbuluese: mbjelljen e bimëve me rritje të shpejtë si thekra ose hikërrori për të nxitur lëndët ushqyese në tokë përpara se të mbillet kultura ushqimore e synuar. Një metodë tjetër organike për rivendosjen e shëndetit të tokës është një sistem kulture-blegtori, mbjellja e një kulture që ushqen tokën ndërsa bagëtitë kullosin mbi të. Ky mendim i një natyre qarkulluese zgjidh në mënyrë efektive dy probleme njëherësh.
Bujqësia e ndihmuar nga teknologjia
Përveç ndryshimeve manuale, zhvillimet teknologjike po mbështesin bujqësinë rigjeneruese ndërsa ajo hyn në rrjedhën kryesore. Ashtu si shumica e industrive të tjera, IA (inteligjenca artificiale) ka potencialin të ndikojë në bujqësi. Ai tashmë është duke u përdorur për të analizuar të dhënat e prodhuara nga sensorë të vegjël në të korrat dhe për të ofruar njohuri që mund të ndihmojnë fermerët në kohë reale.
Rastet e përdorimit të sensorëve/IA përfshijnë:
- gjurmimin e pjekurisë së të korrave
- "spërkatje inteligjente" të plehrave dhe pesticideve, barërat e këqija automatike
- klasifikimin e produkteve për kompanitë ushqimore.
Sensorët janë gjithashtu në gjendje të:
- gjurmojnë ndryshimet në mot
- të masin ndotjen dhe të zbulojnë praninë e dëmtuesve, duke reduktuar nevojën për përdorim të përgjithshëm të kimikateve që mund të gërryejnë shëndetin e tokës.
- IA përdoret në funksionimin e makinerive bujqësore pa pilot si traktorët, dronët dhe robotët, efikasitetin e drejtimit dhe qëndrueshmërinë.
Teknologjia dixhitale është gjithashtu aktive në procesin e hartimit të tokave dhe të korrave, zbulimit të stresit të ujit, monitorimit të niveleve të lagështisë, infektimeve nga dëmtuesit dhe niveleve të mikrobiomit dhe karbonit. Dy shembuj suksesi në këtë fushë janë EarthOptic's GroundOwl, një mjet për matjen e densitetit të tokës që kombinon sensorët e ngjeshjes me mësimin e makinerive dhe Agricolus's Easy, një platformë reje kompjuterike për aplikime bujqësore precize.
Mjedisi rregullator
Mjedisi rregullator po zhvendoset globalisht për të mbështetur rritjen e bujqësisë rigjeneruese. Në Evropë, Marrëveshja e Gjelbër pritet të zhvendosë zinxhirin e vlerës së ushqimit në praktika të qëndrueshme. Strategjia e BE-së Farm to Fork (F2F) synon të transformojë 25% të tokës bujqësore të BE-së në ferma organike deri në vitin 2030.
Incentiva për Bujqësinë e Qëndrueshme të Mbretërisë së Bashkuar është krijuar për të shpërblyer fermerët për projektet që sjellin përfitime mjedisore, të tilla si mbjellja e të korrave në toka djerrë gjatë dimrit. Shpërblimet do të shpërndahen në faza dhe pritet të inkurajojnë pronarët e tokave të shpëtojnë jetën e egër, të rigjenerojnë tokën dhe të zvogëlojnë CO2.
Në SHBA, projektligji i fermave 2018 përfshin masa për të promovuar ruajtjen dhe bujqësinë organike, si dhe nxitjen e ushqimit lokal dhe rajonal.
Ndërkohë, Programi Bharatiya Prakritik Krishi Paddhati i Indisë - pjesë e skemës së sponsorizuar nga qendra Paramparagat Krishi Vikas Yojana - promovon praktikat e bujqësisë natyrore duke përdorur riciklimin e biomasës në fermë.
Në Kinë, Plani Kombëtar i Bujqësisë së Qëndrueshme fokusohet në frenimin e përdorimit agrokimik, sigurimin e sigurisë ushqimore, rritjen e adoptimit të bujqësisë organike dhe ofrimin e fermerëve me stimuj financiarë për të reduktuar gjurmën e tyre të karbonit.
Lexo Abstraktin e plotë: